آموزش تار و سه تار

مقدمه:
با توجه به وجه تشابه منابع آموزشی و تکنیک های پنجه ای روی دسته ی این دو ساز(تار-سه تار) توضیحات را در یک مجموعه قرار میدهیم. تنها اختلاف این دو ساز تکنیک مضراب نوازی آن و حجم صدای این دو ساز میباشد که بیان احساس بالایی دارند. حتما زمان تمرینات روزمره را مدیریت کنید (حداقل روزانه یک ساعت تمرین شود). برای آموزش سازها کاری را که لازم است انجام بدهیم،نه کاری را که دلمان میخواهد.

دوره مقدماتی:

در این دوره آموزشی نکات مهم آموزش تار-سه تار به زبان ساده درک مفاهیم ریتم شناسی، تقسیمات ضرب، شکل ضرب ها، طرز گرفتن، نشستن، فرم مضراب نوازی و مضراب نوازی و تمرینات روی ساز آموزش داده می¬شود. لذا هنرجویان برای توانمندیهای تکنیکی حتما در شروع 3 الی 4 جلسه باید مفاهیم موسیقی و الفبای آن را که بسیار حائز اهمیت است فرا گیرند و سپس پس از آشنایی به قواعد و نت خوانی و ریتم شناسی و تقسیمات ضرب (دو ضربی، سه ضربی، چهارضربی) روی ساز شروع به تمرینات و تقویت مضراب نوازی و اصول نواختن با قطعات را انجام میدهید و هرچه هماهنگی مطالب علمی با عملی بیشتر باشد نتایج قطعی تر خواهد بود.

طول دوره مقدماتی و منابع آموزشی:

طول دوره مقدماتی تار و سه تار شش ماه الی یک سال میباشد. اگر متوسط روزانه یک ساعت تمرین نشود دوره ی یادگیری طولانی تر خواهد بود. در این دوره شروع سنین از 8 سال به بالا میباشد و هنرجویان از منابع آموزشی جلد اول کتاب هنرستان استاد روح الله خالقی و جلد اول کتاب آموزش سه تار ذوالفنون از استاد جلال ذوالفنون و یا جلد اول کتاب دوره مقدماتی تار و سه تار استاد حسین علیزاده آموزش میبینند.
در این دوره هنرجویان از آثار ارزشمند قدیمی موسیقی های فلکوریک محلی(کردی، لری، آذری، مازندرانی و شیرازی و …) بهره مند میشوند.

آموزش دوره متوسطه:

در این دوره پس از توانمندی های مضرابی و نت خوانی (با تکنیک های ریز، دوراب، تریل،لگاتو، تکیه و…) شروع به نواختن کتاب های جلد دوم هنرستان روح الله خالقی و ردیف نوازی از کتاب میرزاعبدالله میکنند و استاد در کنار تکنیک های مضراب نوازی بیشتر به گوشه دستگاه ها و قطعات ضربی و پیش درآمد و چهار مضراب میپردازد تا از هر دستگاه مجموعه ای از آن را در انجام دوره، هنرجو اجرا کند.
قطعات ضربی، مثلا در دستگاه شور مجموعه ای پیش درآمد و آواز(درآمد اول و دوم)چهار مضراب شهرآشوب و سپس گوشه های نغمه، سلمک و در انتها چهار مضراب شورانگیز نواخته میشود.

طول دوره متوسطه و منابع آموزشی:

طول دوره آموزشی هنرجویان در این مقطع 5/1 الی 2 سال میباشد. در این دوره منابع آموزشی از کتاب دوم هنرستان و کتاب ارزشمند استاد جلال ذوالفنون و از مجموعه پیش درآمد، رنگ، چهارمضراب و قطعات شاد هنرجویان بهرمند میشوند. مجموعه ای از دستگاه شور از کتاب ردیف میرزاعبدالله به تالیف نورعلی برومند از مشتقات شور(بیات ترک، ابوعطا، افشاری، دشتی) و همچنین دستگاه سه گانه آموزش میبینند.

آموزش دوره عالی:

پس از آشنایی با چند دستگاه در کنار ردیف های میرزا عبدالله در دستگاه همایون و مشتق بیات اصفهان، چهارگاه، نوا وارد قطعات سنگین تر میشود.
هنرجویان مهارت، خلاقیت و نوازندگی حرفه ای را در کلیه دستگاه ها را کسب میکنند و میتوانند خود را برای برای اجرای کنسرت و ضبط آماده کنند(تک نوازی-گروه نوازی و …)

فارغ التحصیلان:
پس از اتمام دوره های آموزشی (مقدماتی-متوسطه-پیشرفته)
-ارائه گواهی نامه معتبر پایان دوره مهارتی
-فارغ التحصیلان بعد از یک دوره آموزش کارورزی، وارد بازار کار میشوند
-دعوت از فارغ التحصیلان برای تشکیل گروه های هنری با اخذ مجوزهای قانونی(اجرا-تولید)
-معرفی فارغ التحصیلان به مراکز فرهنگی و هنری جهت آموزش ، اجرا ، تولید و معرفی فارغ التحصیلان به جامعه هنری

1 مقدماتی1

(2ترم)

ذوالفنون جلد1
تاروترانه
2 مقدماتی2

(2ترم)

ذوالفنون جلد1
تاروترانه
3 متوسطه1

(2ترم)

ذوالفنون جلد2
جان مریم
مجموعه آثار درویش خان
4 متوسطه2

(2ترم)

ذوالفنون جلد2
جان مریم
مجموعه آثار درویش خان
5 پیشرفته1

(2ترم)

ذولفنون جلد3
ردیف استادمیرزاعبدالله
تکنیک های نوازندگی حرفه ای
6 پیشرفته2

(2ترم)

ذوالفنون جلد3
ردیف استادمیرزاعبدالله
تکنیک های نوازندگی حرفه ای